Psychoanalytic Group Psychotherapy in Clinical Care for Patients with Eating Disorders

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20435/pssa.v15i1.2458

Keywords:

eating disorders, group psychotherapy, suppot groups, psychoanalytical listening, Psychoanalysis of Linking Configurations

Abstract

Introduction: Psychoanalytic group psychotherapy has the potential to contribute significantly to the care and rehabilitation of individuals living with eating disorders (ED). This study aims to explore the therapeutic benefits of group therapy for individuals diagnosed with ED within a specialized service context. Method: This qualitative exploratory study involved 12 patients from an outpatient service and relied on the analysis of reports obtained during group sessions. Five consecutive meetings were audio-recorded and transcribed verbatim. The data underwent thematic content analysis and were interpreted through the theoretical framework of Psychoanalysis of Linking Configurations. Results and Discussion: The results were categorized into three themes: (1) Feeling understood; (2) Confronting prejudices and stigmatization; (3) Turning pain into power. These findings helped identify potential catalysts for change within the group, including fostering a welcoming, attentive, non-judgmental atmosphere, cultivating mutual care, and reinforcing a sense of belonging. Conclusions: The group setting can serve as a catalyst for therapeutic transformation by fostering an environment that encourages trust, inclusivity, and strengthens patients' subjective involvement in their treatment process.

Author Biographies

Manoel Antônio dos Santos, Universidade de São Paulo (USP)

Livre-docente, doutor e mestre em Psicologia Clínica e psicólogo pelo Instituto de Psicologia da Universidade de São Paulo (USP). Professor titular na USP, Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras de Ribeirão Preto (FFCLRP-USP), Departamento de Psicologia. Bolsista de Produtividade em Pesquisa - Categoria 1A do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq).

Rosane Pilot Pessa, Universidade de São Paulo (USP)

Livre-docente, doutora em Saúde Mental, mestre e nutricionista pela Universidade de São Paulo (USP). Professora associada na USP, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto (EERP-USP), Centro Colaborador da OPAS/OMS para o Desenvolvimento da Pesquisa em Enfermagem.

Kelly Graziani Giacchero Vedana, Universidade de São Paulo (USP)

Livre-docente, doutora em Ciências, mestre e enfermeira pela Universidade de São Paulo (USP). Professora associada na USP, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto (EERP-USP), Centro Colaborador da OPAS/OMS para o Desenvolvimento da Pesquisa em Enfermagem.

Sandra Cristina Pillon, Universidade de São Paulo (USP)

Livre-docente, doutora e mestre em Ciências pela Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), enfermeira pela Faculdade de Medicina de Marília (FAMEMA). Professora titular na Universidade de São Paulo (USP), Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto (EERP-USP), Centro Colaborador da OPAS/OMS para o Desenvolvimento da Pesquisa em Enfermagem.

Daniela Barsotti Santos, Universidade Federal do Rio Grande (FURG)

Doutora em Enfermagem e mestre em Psicologia pela Universidade de São Paulo (USP), psicóloga pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências e Letras de Assis (FCL-UNESP). Professora adjunta na Universidade Federal do Rio Grande (FURG), Instituto de Ciências Humanas e da Informação (ICHI-FURG).

Thássia Souza Emídio , Universidade Estadual Paulista (UNESP)

Doutora em Psicologia e Sociedade, mestre e psicóloga pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP). Professora assistente doutora na UNESP, Faculdade de Ciências e Letras de Assis (FCL-UNESP), Departamento de Psicologia Clínica.

Mary Yoko Okamoto, Universidade Estadual Paulista (UNESP)

Doutora em Psicologia Clínica pela Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP), mestre e psicóloga pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP). Professora assistente doutora na UNESP, Faculdade de Ciências e Letras de Assis (FCL-UNESP), Departamento de Psicologia Clínica.

Marina Garcia Manochio-Pina, Universidade de Franca (UNIFRAN)

Doutora em Ciências e mestre em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo (USP), nutricionista pela Universidade de Franca (UNIFRAN). Professora na Universidade de Franca (UNIFRAN), Programa de Pós-Graduação em Promoção da Saúde.

Érika Arantes de Oliveira-Cardoso, Universidade de São Paulo (USP)

Doutora em Psicologia, mestre e psicóloga pela Universidade de São Paulo (USP). Professora permanente no Programa de Pós-Graduação em Psicologia da USP, Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras de Ribeirão Preto (FFCLRP-USP).

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Published

2024-03-05

How to Cite

Santos, M. A. dos, Pessa, R. P., Vedana, K. G. G. ., Pillon, S. C., Santos, D. B. ., Emídio , T. S. ., Okamoto, M. Y., Manochio-Pina, M. G., & Oliveira-Cardoso, Érika A. de. (2024). Psychoanalytic Group Psychotherapy in Clinical Care for Patients with Eating Disorders. Revista Psicologia E Saúde, 15(1), e15252458. https://doi.org/10.20435/pssa.v15i1.2458

Issue

Section

Research Reports